Etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, is een aftreksel wat gewonnen wordt uit verschillende delen van een plant. Deze aromatische moleculen zijn vloeibaar en geven een heerlijke geur af. Zodra je deze verhit met bijvoorbeeld een aroma diffuser, verdampen deze moleculen en verneveld de geur in de lucht.

Maar waar vind de etherische olie zijn oorsprong? Daarvoor gaan we terug naar het oude Egypte. Planten werden speciaal gekweekt voor de olie en gebruikt bij hun aanbidding, voor make-up en het balsemen van dode lichamen. Naarmate de tijd verstreek, zijn deze oliën de wereld overgegaan en werd dit meer en meer geproduceerd en gebruikt in verschillende landen.

Heden ten dage kunnen we het niet uit ons bestaan wegdenken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in aromatherapie die de fysieke en mentale gezondheid stimuleert. De vrijgekomen moleculen zijn het die een natuurlijke geneeskracht op ons kunnen hebben. Omdat deze moleculen uit verschillende planten worden gewonnen, hebben ze allemaal een verschillende werking.

De essentiële oliën kunnen heel krachtig zijn. Hoe krachtig verschilt per plant. Je kunt ze ook nooit zomaar innemen of op je huid smeren zonder daarvoor de beschrijving te lezen. Voor gebruik van een aroma diffuser zijn er verschillende geuren te vinden die een heerlijke ontspannen sfeer in huis brengen.

1. Pepermunt etherische olie

Pepermunt etherische olie_350De etherische olie die uit de bladen van de pepermuntplant (Mentha piperita) worden gewonnen, heeft een veelzijdige werking en kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De geur van de olie is vrij scherp en geeft een verkoelend en frisse aroma af. Maar het doet zoals gezegd meer.

Breng een paar druppels van de olie op je slaap aan bij hoofdpijn. In de meeste gevallen wordt deze lichter of verdwijnt de hoofdpijn in zijn geheel. Het geeft ook verlichting bij jeuk en spierpijn. Heb je een etherische olie die je in kunt nemen? Plaats een druppel op je tong en het zorgt voor een frisse adem. Bij inname kan het ook je spijsvertering stimuleren.

Een andere manier is om de pepermuntolie in je aroma diffuser te gebruiken. De aroma die vrijkomt helpt bij de verbetering van je concentratie maar ook tegen misselijkheid na een operatie of tijdens een zwangerschap.

   CHECK PRIJS  


2. Salie etherische olie

Salie etherische olieDe salie etherische olie komt ook wel voor onder de naam clary sage of scharlei. De olie wordt genomen uit de bladeren en toppen van de plant (Salvia sclarea). De aroma van de olie is verfrissend en je kunt deze gebruiken als huidbalsem of gebruiken als onderdeel van aromatherapie. Het heeft namelijk ontspannende en kalmerende eigenschappen.

De plant staat beter bekend bij gebruik in thee maar het heeft veel meer verschillende goede eigenschappen. Het helpt je op de eerste plaats stress verminderen en het kan effectief zijn bij het verlagen van de bloeddruk. Vooral iemand met een depressie kan voordelen ervaren bij het gebruik van salie olie.

Ook bij PMS en tijdens de menstruatie heeft salie olie de eigenschap om hierbij verlichting te bieden. Gebruik de olie om opvliegers tegen te gaan. Heb je last van je spieren? Gebruik van salie olie helpt de bloedcirculatie op gang door de spieren in te masseren met deze olie.

   CHECK PRIJS  


3. Lavendel etherische olie

Lavendel etherische olieDe lavendel etherische olie is misschien wel een van de bekendste die er is. Het gebruik van de lavendelplant (Lavandula angustifolia) vind je namelijk in veel meer producten terug. Maar van de lavendel etherische olie heb je het meest profijt omdat de olie die daarvoor gebruikt wordt, van de plant afkomstig is en daardoor puur.

Maar wat voor voordeel heeft lavendel eigenlijk? Lavendel heeft een kalmerende werking en wordt vaak voor aromatherapie gebruikt. Door zijn sterk kalmerende en ontspannende werking heb je er veel profijt van bij stressgerelateerde klachten. Het wordt zelfs aangeraden om de etherische olie te gebruiken bij een depressie.

Je kunt de etherische olie op verschillende manieren gebruiken. Als je een slechte slaper bent, dan kun je een paar druppels op je kussen of laken doen. Een warm bad met een paar druppels van deze olie kan ook wonderen doen. Maar ook het gebruik van hiervan in een aroma diffuser heeft veel effect op het zenuwgestel.

   CHECK PRIJS  


4. Tea tree etherische olie

Tea tree etherische olieDe etherische olie die wordt gewonnen uit de tea tree ( Melaleuca alternifolia) vindt zijn oorsprong in Australië. De bladeren van deze ‘theeboom’ vormden een genezende werking en werden gebruikt bij diverse huidaandoeningen en ontstekingen. Nadien werden de bladeren ook gebruikt voor thee, vandaar de naam ‘tea tree’.

De geur van de etherische olie is fris en kruidig en wordt gebruikt in de aromatherapie. De olie heeft net als de bladeren een medicinale werking voor verschillende aandoeningen. Gebruik je hem in een aroma diffuser dan kan het een goede hulp zijn bij aandoeningen aan de luchtwegen als bronchitis. Je zou de olie kunnen gebruiken in een stoombad om een beter effect tot stand te brengen.

Voor huidinfecties zoals acne of schimmels kun je de olie puur op een wond aanbrengen. De olie is pijnverdovend en helpt de wond te genezen. Maar ook een paar druppels van de etherische olie in een warm bad heeft voordelen. Naast het ontspannende effect, helpt het bij een griep, vermoeidheid en jeuk.

   CHECK PRIJS  


5. Bergamot etherische olie

Bergamot etherische olie_250De bergamot etherische olie wordt niet uit een plant gewonnen maar uit de schil van een onrijpe vrucht van de bergamotboom (Citrus bergamia). Je komt deze etherische olie veel tegen in parfums en cosmetica. De geur is namelijk fris en fruitig met een vleugje zoet. De smaakstof van de bergamot vindt je  terug in de Earl Grey thee.

In de aromatherapie kom je hem ook tegen omdat hij een verfrissend, kalmerend en opmonterend effect heeft. Als je met lusteloosheid te maken hebt of met veel spanning, dan biedt deze etherische olie ook uitkomst. Dit komt vaak in de winter voor bij een winterdepressie.

Door het gebruik van deze olie in je aroma diffuser, is er een positief effect waarneembaar op je hartslag, bloeddruk en bij longinfecties. Verdampen van deze olie meerdere malen per dag wordt bij deze aandoeningen aangeraden. Het wordt afgeraden om de bergamot olie op je huid te smeren als deze blootgesteld wordt aan de zon.

   CHECK PRIJS  


6. Kamille etherische olie

Kamille etherische olieDe etherische olie van de kamille kan uit twee soorten bestaan. Je hebt namelijk de roomse kamille (Chamaemelum nobile) en de blauwe kamille, ook wel echte of Duitse kamille genoemd (Matricaria recutita). Deze planten zijn sterk verwant met elkaar. De geur die van deze etherische olie afkomt is niet zoals de andere oliën. Het beste is dus om deze te combineren met een andere etherische olie voor een heerlijke geur.

Roomse kamille: heeft een heleboel therapeutische eigenschappen. De etherische olie van deze bevat het hoogste percentage rustgevende esters en wordt in de aromatherapie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat deze ontspannend, krampstillend, pijnverdovend en ontstekingsremmend werkt. Voor spanningshoofdpijn doet deze etherische olie het ook heel goed. Het verdampen van deze olie in een aroma diffuser heeft veel goede effecten.  Daarnaast is de olie is veilig voor de huid en werkt bij deze toepassing ontstekingsremmend en is goed bij huidirritaties.

Blauwe of echte kamille: de werking van zowel de roomse als de blauwe soorten oliën zijn vergelijkbaar. Deze blauwe etherische olie heeft een goed effect op het tegengaan van diarree en maagkrampen. Dit kun je gebruiken op een warm kompres en deze rond de maagstreek plaatsen. Je kunt deze olie gebruiken bij een sportmassage om zo de spieren en gewrichten soepel te krijgen.

   CHECK PRIJS  


7. Jasmijn etherische olie

Jasmijn etherische olieDe jasmijn olie wordt genomen uit de witte bloemen van de jasmijnplant (Jasminum officinale). Je vindt dit product veelal in thee of in verschillende parfums. Jasmijn staat bekend om zijn pijnverdovende en antidepressieve werking. Het kan ontstekingsremmend en krampstillend werken en is geschikt om te gebruiken bij een luchtwegontsteking. Daarnaast helpt het bij wondgenezing.

De etherische olie van jasmijn geeft in de aroma diffuser een zoete en fruitige geur af. Deze aroma heeft invloed op het emotionele vlak en kan een euforisch gevoel tot stand brengen. Mensen met een depressie of angststoornissen kunnen hier baat bij hebben.

Doordat jasmijn licht pijnverdovend werkt kan het geschikt zijn om een paar druppels van deze olie aan de massage olie toe te voegen. Dit vermindert zo spierpijn. En ja, de etherische olie van jasmijn kan ook heerlijk zijn om te gebruiken in bad. Goed voor de geest en lichaam.

   CHECK PRIJS  


8. Ylang-ylang etherische olie

Ylang-ylang etherische olie De ylang-ylang bloemen groeien aan de Cananga boom (Cananga odorata) en geven een heerlijke fruitige en rijke aromatische geur af. Van de ylang-ylang bloem worden verschillende etherische oliën gemaakt en deze verschillen in intensiteit. De ylang-ylang extra is de meest krachtigste etherische olie die uit de bloem wordt gehaald.

Ylang-ylang kan helpen bij angststoornissen en heeft een positief effect op het humeur. Bij het inhaleren van deze aroma kan het de hartslag en bloeddruk helpen verlagen. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking op het lichaam en kan ontstekingsremmend werken.

Gebruik je de ylang-ylang etherische olie in een aroma diffuser, dan zal de geur een kalmerend effect op je uitoefenen. Het helpt bij slapeloosheid, neerslachtigheid en stress. Mocht je last van hoofdpijn hebben, dan zal deze aroma de hoofdpijn helpen verlichten. Met deze olie kun je bij gebruik van een paar druppels je haar en broze nagels verstevigen.

   CHECK PRIJS  


9. Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus etherische olie_250Er bestaan vele soorten eucalyptusbomen waar etherische oliën uit de bladeren worden gewonnen. De bladeren worden gedroogd, verpulverd en gedistilleerd om zo de etherische olie eruit te winnen. Deze olie heeft een helende werking. Je bent vast bekend met de vele producten waarin eucalyptus verwerkt zit. Denk aan keelpastilles, homeopathische medicijnen en vele andere producten.

De etherische olie van eucalyptus hebben dan ook veel voordelen. De meest bekende is het gebruik bij een verkoudheid, hoesten of het oplossen van het slijm. Door deze aroma te inhaleren via een stoombad of door een paar druppels op een doek te doen, lost het het slijm op in de longen en de neus waardoor je beter gaat ademen. Ideaal als je last van astma of verstopte sinussen hebt. Zorg er wel voor dat je niet allergisch bent voor eucalyptus.

Het heeft ook een antivirale werking. Gebruik bij een koortslip, herpes, kan de symptomen verzachten. En omdat deze etherische olie een antibacteriële werking heeft, kan het ook bacteriën in de mond tegengaan die een vervelende geur afgeven.

   CHECK PRIJS  


10. Sandelhout etherische olie

Sandelhout etherische olie_250De etherische olie van de sandelhout komt van de kernhout en wortels van de Oost-Indische sandelhoutboom (Santalum album). Om de olie eruit te halen, moet de boom tussen de 20 en 40 jaar oud zijn wil het voldoende kernhout hebben om er olie uit te winnen. Hoe ouder het hout, hoe hoger het percentage santalol er zich in de olie bevindt.

Waar is de etherische olie van sandelhout goed voor? Het heeft vooral effect op mensen met een depressie. Daarnaast kan het ontstekingsremmend werken en heeft het een verzachtend en kalmerend effect. De aroma die vrijkomt bij gebruik van een aroma diffuser geeft een zoete, houtige geur af. Dit helpt prima bij slapeloosheid en depressies en bij diverse luchtwegklachten.

Gebruik je een beetje op de huid, dan kan sandelhout de circulatie in de haarvaatjes en lymfe verbeteren. Daarom zie je deze etherische olie ook vaak terug in aftershaves. Voor een warm bad heb je maar een paar druppels nodig. Dan kan het verzachtend werken bij spier-en zenuwpijnen en is het gunstig voor een goede nachtrust.

 

   CHECK PRIJS