Katten zijn ontzettend aandoenlijk en aangenaam om als huisdier te hebben. Ondanks dat we een innige band met onze kat kunnen opbouwen, valt het niet mee om ze altijd te begrijpen. Toch laat jouw kat bepaald gedrag zien wat in jouw ogen onbegrijpelijk lijkt maar voor hem een manier is om te laten weten hoe hij zich voelt. Door moeite te doen om dit gedrag te begrijpen, kom je namelijk te weten of je kat gelukkig is, meer aandacht nodig heeft, gestrest is of iets anders nodig heeft.

Een kat heeft een mate van controle en routine nodig. Zodra je nieuwe spullen aanschaft, meubels verplaatst of hij vaak uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald, raakt je kat gedesoriënteerd en gestrest. Een kat kan niet goed over stress. Maar wanneer je kat zich veilig voelt, laat hij dat merken door meer liefde en affectie aan zijn baasje te tonen. Herken de signalen dus die je kat probeert af te geven om zo je kat een veilige haven te bieden.

Waarom katten dol zijn op dozen?

Waarom katten dol zijn op dozenKatten zijn nieuwsgierig van nature. Zet je ergens een doos neer, gaan ze meteen op onderzoek uit. Ze gaan zelfs zo ver dat ze er helemaal induiken en zich erin verstoppen. Soms geven ze een doos zelfs de voorkeur boven het beste kattenhuis wat je kunt bedenken. Waarom doen ze dit eigenlijk? Dit heeft onder andere te maken met het gevoel van veiligheid dat katten zoeken. Onderzoek heeft uitgewezen dat katten sneller gewend raken in hun nieuwe woonomgeving waar een doos te vinden is. Ze hebben zo de mogelijkheid om een veilig plekje te vinden wat ze helpt te ontstressen en zoeken ze sneller het contact met mensen op.

Ook helpt het katten om hun stressniveau te verlagen, waar ze soms mee te maken krijgen. Katten schrikken nu eenmaal heel snel. En mochten ze in een dreigende situatie komen, dan is het eerste wat ze opzoeken een doos waar ze kunnen schuilen. Maar naast het gevoel van veiligheid dat een doos geeft, spelen ze ook gewoon graag in en met een doos. Hoe kleiner de doos hoe beter. Het liefst eentje waarin ze zich helemaal in op kunnen krullen en zo lekker warm blijven. Ze houden namelijk van warmte want een kat gedijt daar nu eenmaal beter op.

Waarom katten zo schattig zijn?

Waarom katten zo schattig zijnBijna iedereen wordt vertederd door de aanblik van een kat. Zien ze een kitten, dan is het bijna onmogelijk om daar niet meteen verliefd op te worden. Hoe doen deze dieren dat toch? Het heeft vaak met hun gedrag en uiterlijk te maken. Vooral kittens zijn moeilijk te weerstaan omdat ze van nature ontzettend schattig zijn. Een klein hulpeloos hoopje wat zacht aanvoelt, graag achter van alles aanrent en daarmee de gekste capriolen maakt. Ze kunnen vaak ondeugend zijn en omdat dat zo schattig is, is het moeilijk om ze te corrigeren. Kittens zijn daarnaast ook zo ontzettend nieuwsgierig! Ze volgen je in alles wat je doet en zetten soms letterlijk hun neus in jouw zaken.

Wat doen volwassen katten dan waardoor ze zo schattig zijn? Zodra ze de leeftijd van een kitten gepasseerd zijn, wil dit niet zeggen dat ze minder schattig zijn. Bepaalde ondeugende trekken zullen ze blijven houden. En het blijft een aandoenlijk gezicht als ze tegen je aankruipen voor aandacht. Ondanks dat ze gedurende de dag meer slapen, hebben ze nog steeds behoefte om te spelen. En zelfs een volwassen kat kan daarbij capriolen uithalen die zo grappig en aandoenlijk zijn dat je niet anders kan dan ze schattig vinden. Met oudere katten heb je inmiddels al zo een band opgebouwd dat je niet meer zonder ze kunt. En deze katten zijn nog steeds schattig. Kijk maar hoe ze liggen te slapen en hoe aandoenlijk ze eruit zien als ze zich uitrekken!

Waarom katten zo veel slapen?

Waarom katten zoveel slapenIs een kat lui als hij een groot deel van de dag ligt te slapen? Niet echt, dit is namelijk gedrag dat bij een kat hoort. Een kat van gemiddelde leeftijd slaapt ongeveer 16-20 uur per dag. Naarmate ze ouder worden, slapen ze nog wat langer. Kittens hebben ook meer slaap nodig, deze vallen vaak ineens van een actieve bui in een diepe slaap. Maar waarom slapen katten zoveel? Katten zijn het actiefst in de avond en ochtend rond zonsopgang en zonsondergang. In het wild zijn dit de momenten dat ze op jacht gaan naar hun prooi. Huiskatten hebben dat instinct in zich, zonder dat ze op jacht hoeven te gaan. Om hun energie voor dat soort momenten van de dag aan te vullen, slapen ze dus een groot deel van de dag.

Tijdens het slapen verbranden katten ook calorieën, daarvoor hoeven ze niet wakker te zijn. Op het moment dat ze lekker aan het dutten zijn, merken ze nog steeds wat er om hen heen gebeurd. Je ziet soms de oren of pootjes van katten trillen als ze aan het slapen zijn. Dit betekend dat hun zintuigen nog functioneren en ze in een lichte slaapmodus zijn. Op die manier zijn ze alert op eventueel gevaar of op een eventueel naderende prooi. Ze hebben net als mensen ook een diepe slaap maar deze zijn relatief kort. Gedurende de koudere en regenachtige dagen slapen ze veel meer. In de zomermaanden zijn ze wat actiever, tenzij het snikhete dagen zijn.

Waarom katten niet van water houden?

Je kent de beelden wel van katten die in contact komen met water. Ondanks dat water katten aantrekt puur uit nieuwsgierigheid, trekken ze vaak hun pootjes met een trillende beweging weg en is van hun gezicht af te lezen hoe vervelend ze water eigenlijk vinden. Gelukkig hoeven katten niet vaak onder de douche, het zijn van nature schone beesten. Die enkele keer dat het toch moet omdat ze, ondanks dat je de beste kattenbak voor ze hebt aangeschaft, toch hun staart onder de ontlasting zit of misschien omdat ze ergens in gevallen zijn, dan is dat vaak een gevecht. Hoe komt het dat katten niet van water houden?

Van nature zijn katten niet gewend om zich rondom water te begeven. Onderzoek heeft aangewezen dat de kat uit gebieden komt waar weinig water was en dat instinct zit er nog steeds in. Daarnaast is een kattenvacht niet goed beschermd tegen water in tegenstelling tot een hond. Zodra de kat namelijk in contact komt met water, stoot de vacht het water niet af waardoor zijn vacht meteen doorweekt is. Zijn temperatuur daalt daarmee ook flink en ze houden toch echt meer van warmte. Wil je dat katten van water gaan houden, dan moet je daar op jonge leeftijd mee beginnen. Dan heb je kans dat ze er op den duur minder moeite mee gaan hebben.

Waarom zijn katten bang voor komkommers?

Katten schrikken vaak van van alles en uit hun nieuwsgierigheid komen ze wel eens in situaties terecht waar ze liever niet in beland waren. Wist je dat katten bang zijn voor komkommers? Hoe dat is gekomen, is niet helemaal bekend maar men vermoedt dat katten de komkommers aanzien voor slangen. Een slang betekent voor een kat gevaar en ondanks dat ze er nog nooit een gezien hebben, zit dat in hun instinct. Dus zien ze een komkommer, dan associëren ze dat met gevaar!

Natuurlijk kan het schrikeffect van het zien van een komkommer ook zijn omdat ze schrikken van het feit dat er ineens iets ligt in hun territorium, wat ze niet hebben zien aankomen of nog nooit hebben gezien. Het schrikeffect is groter als je onverwachts je kat in aanraking brengt met een komkommer zonder dat hij daarop bedacht is. Ondanks dat dit een leuk gezicht geeft, dat je kat ergens van schrikt is het beter om dat niet te doen. Het zijn stressgevoelige dieren en stress is nooit goed voor dieren.

Waarom negeren katten je?

Waarom negeren katten jeJe zult ongetwijfeld wel gemerkt hebben dat een kat een eigen wil heeft en vaak zijn eigen plan trekt. Bij dit soort gedrag komt het ook wel eens voor dat je kat je negeert en even zijn interesse in jou lijkt te zijn verloren. Is dat omdat hij je niet hoort? Nee, hij doet dan net alsof hij je niet hoort. Hij hoort je wel maar heeft gewoon op dat moment geen zin om te reageren. Onderzoeken gebaseerd op dit soort gedrag bij katten laten zien dat een kat de stem van zijn baasje echt wel opmerkt tussen het horen van vreemde stemmen. Dat een kat onverschillig kan reageren heeft dus niet met jou te maken.

Het gebeurd ook wel dat als je even weg bent geweest je kat je bij thuiskomst amper een blik waardig keurt. Alsof je iets onvergeeflijks hebt gedaan. Dit zou kunnen zijn omdat zijn ritme is veranderd gedurende je afwezigheid. Iemand anders heeft voor hem moeten zorgen. Een kat kan niet zo goed over verandering. Op het moment dat jij dan weer terug komt in zijn leven, is hij verward. Hij herkent je stem maar naast het verstoorde ritme, ruikt hij ruikt onbekende geuren die om je heen hangen. Hij heeft op dat moment tijd nodig om alle nieuwigheden een plekje te geven. Dus je kat is niet boos maar gewoon verward. Geef hem een aantal dagen en hij zal vanzelf weer contact met je leggen zodra hij het gevoel heeft dat alles weer bij het oude is.